Rolada z musem jabłkowym i czekoladą

Jolanta
Ciasta
16.06.2015 16:51
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą

Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ok. 1/3 szklanki wody (może być ciut mniej) 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę: 65 g margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki wody ½ łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru pudru Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, krótko miksujemy, wlewamy stopniowo wodę ( regulujemy wodą gęstość ciasta) ponownie miksujemy na najniższych obrotach. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby mus jabłkowy z czekoladą znalazł się wewnątrz rolady. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając aż cukier się rozpuści, a piana jest bardzo sztywna, dodajemy żółtka. Przepis na roladę z musem jabłkowym i czekoladą. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli gdy wpada teściowa na inspekcję 😉 albo inni niespodziewani goście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/rolada-z-musem-jablkowym-i-czekolada/