Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. sos tysiąca wysp. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Gorące podpłomyki smarujemy sosem, obkładamy sałatą, plasterkami pomidora, oraz plasterkami sera, doprawiamy solą i pieprzem, składamy razem, dociskamy i kroimy podpłomyki na ćwiartki. Ciasto grillujemy z obu stron, aż odbiją się na nim paski z grilla. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno.