Domowe bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem

Jolanta
Dania mączne
11.03.2020 6:31
Domowe bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem

Składniki na około 12 bułek z przedziałkiem: 1 szklanka letniego płynu (ok. 125 ml mleka + 125 ml wody) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki płaskie soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła 4 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml) + do podsypania Jak przygotować bułki wrocławskie. Z drożdży, 2 łyżek letniego płynu (nie może być za gorące, bo zabije drożdże) i 1 łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na zdjęciu bułki wrocławskie są z rogalikami z parówką i serem i czarnuszką, gdyż piekłam je tego samego dnia. Przepis na bułki jest jednak na tyle dobry, że dzielę się nim z Wami, do tego są niezwykle proste do przygotowania. Aby przyspieszyć proces wyrastania polecam ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 30 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości. No chyba, że jeszcze pyszna szneka z glancem albo gorący chleb z rumianą, błyszczącą skórką, który aż parzył palce i język, bo nikt nie odmówił kawałka oderwanego chleba. Moje bułki nie są tak pyszne jak te bułki z dawnych lat, ale prawie im dorównują. Podejrzewam, że każdy region Polski ma swoją regionalną nazwę na bułki z przedziałkiem. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Od dziecięcych lat lubię jeść bułki z przedziałkiem, które u nas nazywano zamiennie bułkami wrocławskimi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przetwory/bulki-wroclawskie-bulki-przedzialkiem/