Babka rumowa z ziemniakami

Karolina
Ciasta
03.03.2020 14:01
Babka rumowa z ziemniakami

Babka rumowa z ziemniakami (rodem z Niemiec) jest łatwa, bardzo smaczna, wilgotna i doskonale sprawdzi się, kiedy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki 😊 Składniki: 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 średniej wielkości sztuki) 1 garść rodzynek 2 łyżki rumu 1 garść skórki pomarańczowej 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 ¼ szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej). Składniki: 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki rumu 6 łyżek cukru pudru Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiam na około 10 minut do przestygnięcia i następnie wyciągam z formy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. To kolejna propozycja z cyklu podróże z wypiekami. Jajka, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny ubijam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/babka-rumowa-z-ziemniakami/