PIECZONE UDKA Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORKAMI

Agnieszka
Obiad
02.03.2020 11:18
PIECZONE UDKA Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORKAMI

Sok z 1 cytryny 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki oleju 6 małych ziemniaków 4 średnie szalotki 4 ząbki czosnku zmiażdżone 2 garści pomidorków koktajlowych ½ szklanki piwa lub wina (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania gotowego dania Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj kurczaka. Połącz w miseczce 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oleju, sos z cytryny, 2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę soli. Dodamy tylko, że pieczone udka smakują jeszcze lepiej jeśli do marynaty dodasz posiekaną z grubsza cytrynę, z której został wyciśnięty sok. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon) Liczba porcji: 2 Pieczone udka z ziemniakami to danie tyleż proste co niesamowicie smaczne. Możesz dodać kawałki cytryny wraz z udkami do naczynia z ziemniakami i szalotką. Pieczone udka z ziemniakami zrobi każdy, nawet jeśli niespecjalnie umie gotować. Połóż na wierzch udka z kurczaka. Przepis na pieczone udka pochodzi z serwisu Simplerecipes.com. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wysyp na wierzch pomidorki. Podawaj pieczone udka z ziemniakami i pomidorkami. Dodaj zmiażdżony czosnek, polej 2 łyżkami oleju, przypraw tymiankiem i rozmarynem, posól i popieprz (po płaskiej łyżeczce), dobrze wymieszaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/pieczone-udka/