Sałatka z młodych ziemniaków, salami i roszponki Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli Kilka suszonych pomidorów Kawałek salami Garść pomidorów koktajlowych Garść oliwek Garść roszponki lub rukoli Garść liści bazylii Pieprz Dresing 6 łyżek oliwy 2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku. Cebulę posiekaj w kostkę, suszone pomidory w paski a oliwki w talarki. Lekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Tym tylko różni się on od słoiczków zakręcanych, że szybciej i łatwiej do zamknąćJ Przepis na włoską sałatkę z zmieniaków pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu czerwonego, dodaj łyżkę musztardy i łyżeczkę suszonego tymianku. Zalej zimną wodą i gotuj do momentu, gdy widelec będzie gładko w nie wchodził, ale stawiał opór przy wyciąganiu. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nierozgotowane (w zależności od gatunku 10-15 minut gotowania). Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Odcedź, odstaw do ostygnięcia Krok 2 W międzyczasie umyj pomidorki, roszponkę i bazylię. Liczba porcji: 2 Co jest najważniejsze w sałatce? Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą.