ŚRODA: POLPETTE DI POLO JAMIEGO OLIVIERA

Agnieszka
Obiad
12.09.2018 8:16
ŚRODA: POLPETTE DI POLO JAMIEGO OLIVIERA

Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa (mniej więcej 3 nogi z kurczaka, ugotowane z warzywami) - 1/2 szklanki tartej bułki - 1/2 szklanki tartego parmezanu - 1/3 szklanki mleka - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kaparów - 1 jajko - Kilka łyżek siekanej natki pietruszki - Sól i pieprz do smaku Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Poza tym pulpety są z gotowanego mięsa, które po przemieleniu i połączeniu z pozostałymi składnikami, trafiają w formie kształtnych kulek do pieca. W pulpetach jest parmezan, to włoski dodatek, ale też kapary, a to już raczej zapożyczenie z niemieckich Koeningsberg Klopse lepionych z anchovie, podawanych w kaparowym sosie. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Sos - 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 ml) - 1 cebula - 1 liść laurowy - 1 łyżka masła - Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy w tym samym kwiecistym języku mówią na nie Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Włóż do niej łyżkę masła, liść laurowy, małą cebulę, doprowadź do wrzenia, zamieszaj, a potem gotuj na wolnym ogniu do momentu aż pulpety będą gotowe. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu. Zalej sosem pomidorowym pulpety i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety. Jamie Olivier kocha włoską kuchnię jak każdy komu Pan Bóg dał kubki smakowe i niezłe potrafi z nią eksperymentować. Dość łatwe Liczba porcji: 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. Jego polpette robi się, uwaga, z gotowanego drobiu. Po 15 minutach obróć pulpety na drugą stronę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-polpette-di-polo-jamiego-oliviera/