Tarta cytrynowa z bezą

Julianna
Ciasta
02.03.2020 12:01
Tarta cytrynowa z bezą

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Tarta cytrynowa z bezą ciasto:170g mąki10g mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru pudru100g masła1 żółtko1 łyżka zimnej wody lub śmietanynadzienie:3 cytryny (najlepiej ekologiczne)3 jajka150g cukru100ml jogurtu naturalnego100ml śmietankibeza:4 białka120g drobnego cukruPrzesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i podpiec jeszcze przez 10 minut. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, piec ok 30 minut, aż masa na środku będzie ścięta. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach formy). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej, lśniącej bezy (ok 5-6 minut). Skórkę, sok, cukier, jajka rozmieszać trzepaczką (lub mikserem na najniższych obrotach), wlać jogurt i śmietankę, wymieszać. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przygotować bezę: białka i cukier umieścić w misce, miskę ustawić na kąpieli wodnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/03/tarta-cytrynowa-z-beza.html