PRZEPYSZNA KOMOSA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI I ZIELONYM GROSZKIEM!

KAROLINA
Obiad
28.02.2020 18:45
PRZEPYSZNA KOMOSA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI I ZIELONYM GROSZKIEM!

PRZEPIS NA KOMOSĘ RYŻOWĄ Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ - 1 szklanka suchej komosy ryżowej - 3 garście brukseli - 1/2 torebki mrożonego groszku zielonego - 150 g pieczarek - 4 ząbki czosnku - 2 małe bataty - masło/ oliwa z oliwek - przyprawa do ziemniaków lub do kurczaka - syrop klonowy lub z agawy - łyżeczka mąki ziemniaczanej Bataty obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Na tej samej patelni na maśle lub na oliwie z oliwek przesmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Na dużej patelni najlepiej żeliwnej, stop dwie łyżki masła, dodaj pokrojoną na pół brukselkę, smaż na ciemno złoty kolor. Brukselkę możecie przygotować na kilka sposobów m.in w piekarniku lub na patelni. Ja używam patelni żeliwnej, do tej pory miałam jedną teraz mam już dwie duże i polecam każdemu, kto kocha gotować lub piec. W ten sposób przygotowaną kaszę można jeść samą- jako danie- lub używać jako dodatek do mięsa czy ryby. Warzywa zdejmij z patelni na półmisek lub do miski. Całość kaszy doprawiamy sola i pieprzem i ewentualnie oliwą z oliwek - ale dodaliśmy sporo masła do warzyw więc nie ma takiej potrzeby. W rondelku nastaw kaszę - komosą ryżową - białą, gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Pod sam koniec smażenia dodaj sól i syrop klonowy (1 łyżka), całość zacznie się karmelizować, daj chwilkę brukselce niech zrobi się złota. Przepyszny pomysł na kaszę - komosa ryżowa z warzywami. Całość zajmie Wam w zależności od szybkości Waszej pracy od 25 do 30 minut. Kiedy pierwszy raz przygotowałam brukselkę właśnie ją karmelizując, pokochałam to warzywo na dobre. Dopiero gdzieś od 5 lat gości często w naszym jadłospisie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/02/przepyszna-komosa-z-karmelizowana.html