- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- 450g mąki (pszenna, pełnoziarnista lub gryczana, ew bezglutenowa mąka tzw chlebowa)
- 500 dowolnego mleka lub jogurtu roślinnego
- 4 duże jabłka
- 50g drożdży świeżych
- skórka cytrynowa
- olej kokosowy do smażenia
- do podania mielony na puder ksylitol
Przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko lub jogurt wymieszać z drożdżami do połączenia się składników. Dodać odrobinę troszkę mąki i zostawić na 10 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, masę z drożdżami, skórkę cytrynową i wyrobić na lekkie ciasto (przy pomocy miksera z hakiem lub drewnianą łyżką). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dodać mleka. Wszystko zależy od tego jak wilgotna jest mąka. Na koniec dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
Gdy ciasto znowu lekko podrośnie, rozgrzać na patelni olej, nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach obrócić placki na drugą stronę, powinny sporo urosnąć. Zdjąć z patelni, posypać zmielonym ksylolitem i zajadać pyszne racuchy.