Ugotowane szare kluski odsączamy z wody na durszlaku, wykładamy na talerze i podajemy gorące zaraz po ugotowaniu polane skwarkami z boczku i z ugotowaną kiszoną kapustą. Jako okrasa: parzony lub wędzony boczek, skwarki ze słoniny lub usmażona na złoto cebulka Składniki na zasmażaną kapustę: 1 kg kapusty kiszonej z marchewką 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Składniki na prawdziwe szare kluski: 1 kg ziemniaków, ok. 10-12 sztuk mąka pszenna, ok. 1 szklanki 2 jajka 1 łyżeczka soli By zrobić wspaniałe kluski szare obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach bądź w robocie używając tez tarczy o bardzo drobnych oczkach. Ciasto przekładamy na talerz i łyżką nabieramy ciasto i wrzucamy je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość. U nas mówi się na te kluski szare od ich koloru, tarte ziemniaki po jakimś czasie ciemnieją, taka ich uroda. Chyba nie bardzo wszyscy wiecie i pamiętacie, jak się je robi, bo to na blogu jeden z najpopularniejszych przepisów . Jest to regionalna potrawa z Wielkopolski, podajemy je z boczkiem i zasmażaną kapustą kiszoną. Szare kluski z boczkiem i zasmażaną kapustą. Kluski gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Tradycyjne, proste, po prostu szare kluski z dzieciństwa. Przepis na prawdziwie szare kluski ziemniaczane