Babeczki łaciate z powidłami

Desery
26.02.2020 14:52
Babeczki łaciate z powidłami

Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 jajka szklanka maślanki (może być też jogurt lub kwaśna śmietana) łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo 2 łyżki kakao (polecam wykorzystać to ciemniejsze lub czarne) 2 łyżki mąki powidła (lub inna konfitura wedle upodobań) Liczba porcji 12-14 babeczek Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 214 Białko: 4,3 g Tłuszcze: 7,4 g Węglowodany: 33 g Przygotowanie W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do kawy dla gości, w pudełku jako deser po lunchu, czy w koszyku na pikniku lub wycieczce. Następnie masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce powideł i ponownie kładziemy na zmianę oba kolory ciasta, aby powstały łatki. No i te babeczki łaciate to coś dla pogodzenia fanów klasycznego ciasta jogurtowego z tymi, którzy lubią czekoladowe wypieki. W drugiej miksujemy jajka z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i maślanką. Takie desery kocham za ich prostotę i to, że sprawdzą cię w każdych warunkach. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po jednej łyżeczce obu mas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/babeczki-laciate-z-powidlami/