Składniki: 200 g serka sernikowego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 100 ml śmietanki (30-36%) 2-3 łyżki cukru pudru 2 duże jabłka solidna szczypta cynamonu i imbiru 2-3 goździki odrobina masła i wody łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 8-12 herbatników maślanych Liczba porcji 4 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 380 Białko: 6,8 g Węglowodany: 29,6 g Tłuszcz: 26,2 g Przygotowanie Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. W odrobinie wody (2-3 łyżki) rozprowadzamy skrobię, a następnie wlewamy ją do jabłek i mieszamy. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozprowadzamy odrobinę masła i wlewamy około pół szklanki wody. Próżymy całość bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka będą mięciutkie, ale nie robimy z nich papki. Następnie układamy po łyżce jabłek, a na to 1-2 łyżki kremu. Na dno szklanek/pucharków wkładamy pokruszone herbatniki (po dwa na jedną porcję). Następnie rozkruszamy po jednym herbatniku na krem i znowu jabłka i krem. Może szukacie pomysłu lub inspiracji na słodką przekąskę na sylwestrową domówkę? Smakuje wybornie zwłaszcza zimą, ponieważ dodatek przypraw wspaniale rozgrzewa, nadaje wyjątkowego charakteru i od razu wprawia w lepszy nastrój. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Czas przygotowania 20 minut + 1-2 godziny chłodzenia