Polecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi z bobem – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z RICOTTĄ I PARMEZANEM Ilość porcji: farsz na 15-18 pierogów Przygotowanie: 40 minut Składniki: – pół porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (możesz zrobić 30-40 sztuk i całe ciasto ale podwój składniki poniżej) – 250 g sera ricotta – 150 g sera typu parmezan (aby było taniej i równie pysznie możesz użyć polskiego sera długo-dojrzewającego, dojrzewanie min 6 miesięcy) – sól i pieprz – 4-5 łyżek masła – pół szklanki świeżych liści szałwi – do podania: szynka parmeńska (opcjonalnie), parmezan Przygotowanie: Ser dojrzewający zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i połącz tarty ser z ricottą. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. I jeszcze zajrzyj do: – kopytka ruskie – UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. W ostatni weekendu usiadłam i wspomniałam smak ricotty i sera typu parmezan i tego połączenia, wpadając na pomysł aby zamknąć go w polskim pierogu. Wiem że kochacie pierogi podobnie jak ja, a jeśli do tego uwielbiacie kuchnię włoską to takie zestawienie będzie dla Was idealne. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.