Słodki ziemniak jest też bogaty w witaminy z grupy B, które mają z kolei korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, działają kojąco na stres, redukują zmęczenie. Batat nadaje się do dań wytrwanych i na słodko (polecamy pyszne i łatwe ciastka z batatów) Kopytka zrobione z batata stanowią połączenie i jednego i drugiego. Po drugie, kiedy zarobisz ciasto z mąką ziemniaczaną i parmezanem nie przejmuj się, że jest ono rzadkie, nie dodawaj mąki, bo po ugotowaniu kluski będą twarde. Jak zrobić kopytka z batatów Kopytka z batatów to danie bardzo proste, ale wymaga pewnej wprawy. Przepis pochodzi z menu na tydzień 5 obiadów z 4 składników i mniej Składniki: 2 średniej wielkości bataty (210-220 g każdy) Z batatami jest to o tyle trudniejsze, że mają miąższ luźniejszy niż zwykłe ziemniaki, dlatego trzeba się z nimi ostrożniej obchodzić. Kopytka z batatów to danie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. Chodzi o to, żeby tak zrobić ciasto, aby nie było za twarde, ale też żeby kopytka nie rozpadły się w trakcie gotowania. Nasza rada jest taka: jeśli nie robisz zbyt często kopytek, to po upieczeniu batatów dobrze je wystudź, a najlepiej schowaj do lodówki na godzinę, żeby stężały. Gotuj kopytka z batatów krótko i wyciągaj zaraz jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podsyp blat zwykłą mąką i obtocz w niej ciasto tak, żeby tylko nie kleiło się do rąk. Wyciągaj je z wody łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Bataty mają niski indeks glikemiczny i generalnie są mało kaloryczne, bo w 100 g. ziemniaka jest nieco ponad 80 kalorii. Nastaw na kuchenkę garnek z wodą, posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów.