Frytki z batatów

Anna
Obiad
24.02.2020 12:34
Frytki z batatów

Na koniec jeszcze krótkie podsumowanie, czyli co zrobić, by frytki z batatów wyszły chrupiące:- Frytki kroimy w jak najcieńsze, długie słupki o tej samej średnicy.- Słupki z frytek płuczemy i moczymy w zimniej wodzie a następnie dokładnie je osuszamy.- Przed przyprawami najpierw obtaczamy frytki w tłuszczu.- Nie dodajemy soli do przypraw podczas pieczenia frytek z batatów.- Do mieszanki przypraw dodajemy skrobię kukurydzianą.- Frytki z batatów pieczemy w wysokiej temperaturze, ale kontrolujemy stopień wypieczenia.- Frytki solimy dopiero po upieczeniu a zdejmujemy je z blachy 5 minut po wyjęciu z pieca. Zalecam kontrolować cały czas stopień podpieczenia i w razie potrzeby przenieść blaszkę o półkę niżej (jeśli za szybko się pieką) lub też podnieść temperaturę pieczenia (jeśli frytki się nie rumienią).Od razu po upieczeniu możesz wyjąć blaszkę z piekarnika. Drugą turę frytek piekłam tak samo, z tą równicą, że w momencie przełączania opcji pieczenia na grillowanie od góry (ostatnie pięć minut pieczenia) frytki posypałam dodatkowo tartym serem typu parmezan. Nie będziesz jednak piec frytek z batatów w naczyniu, w którym bataty stykają się ze sobą i leżą jeden na drugim. Lepiej by mieszanki nie zawierały w składzie za dużo soli lub nie miały jej wcale).Wymieszaj przyprawy i skrobię w miseczce i posyp nimi oblepione w oleju słupki z batatów. Liczba porcji: około 650 gramów frytek Kaloryczność kcal: 150 w 100 g frytek Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska 2 średnie bataty - 850 g 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 6 łyżek oleju do smażenia np. ryżowy garść siekanej natki pietruszki przyprawy: po 1 płaskiej łyżce suszonego czosnku i słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu dodatkowo do wyboru: szczypta chili, tarty parmezan.. Opracowałam też idealny sposób na to, by frytki z batatów były prawie tak chrupiące, jak te szykowane ze zwykłych ziemniaków. Czas pieczenia: 25 minut Temperatura pieczenia: 220 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Decyduję się raczej na frytki z batatów pieczone w piekarniku. Po tym czasie odlej całą wodę a ziemniaki pokrojone w cienkie słupki umieść na czystym i suchym ręczniku kuchennym lub też na ręczniku papierowym. Bardzo ważne jest też to, by frytki nie stykały się ze sobą, a tym bardziej nie leżały jedna na drugiej. Gotowe do pieczenia słupki z batatów umieść na szerokiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Już wiecie z czym podacie swoje chrupiące frytki z batatów? Z podanej ilości składników powinno wyjść około 650 gramów pysznych i chrupiących frytek z batatów. Bardzo rzadko szykuję je na patelni lub w garnku, czy frytkownicy na głębokim oleju. Frytki ze słodkich ziemniaków możesz trzymać w zimnej wodzie znacznie dłużej, ale nie krócej niż 30 minut. Frytki z batatów Do tego przepisu potrzebujesz dwóch średniej wielkości batatów. Mieszankę przypraw (słodka papryka, czosnek, pieprz) możesz też zastąpić innymi przyprawami i do dwóch łyżek skrobi kukurydzianej dodać też gotową przyprawę curry, Za’atar, przyprawę do gyros (Uważaj jednak na skład. Należy pamiętać o tym, że stopnień wypieczenia frytek zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Solą posypiesz frytki z batatów, ale dopiero po ich upieczeniu. Dzięki temu frytki z batatów są jeszcze pyszniejsze i bardziej chrupiące. Podając kaloryczność nie uwzględniłam dodatku tartego parmezanu, którego użyłam do upieczenia drugiej tury frytek z batatów. To kolejny bardzo istotny krok dzięki, któremu upieczesz chrupiące frytki z batatów. Polecam po około 20 minutach pieczenia ustawić opcję grillowania o góry, by frytki były bardziej podpieczone i zrobiły się idealnie chrupiące. Ćwiartki układaj jedną stroną na płasko i krój z nich plasterki nie szersze niż jeden centymetr. Na koniec zalej je zimną wodą i odstaw na 30 minut. W małej miseczce umieść razem mieszankę przypraw: Wsyp dwie płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz po płaskiej łyżce suszonego czosnku i słodkiej papryki. Podałam je z sosem czosnkowym z dodatkiem siekanej czerwonej cebuli. Wylej na nie sześć łyżek oleju roślinnego, który nadanie się do smażenia/pieczenia. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziemniaków. Moje frytki nie zmieściły się wszystkie na jednej blaszce. W połowie pieczenia możesz ostrożnie wysunąć blachę i każdą frytkę przekręcić na druga stronę. Dzięki temu dasz im czas na lekkie przestudzenie i frytki będą sztywniejsze i bardziej chrupiące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/frytki-z-batatow