2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka miodu sok z połowy małej cytryny 2 łyżki oleju sezamowego może być inny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików ziarna sezamu do posypania Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Do dużej patelni wlać 2 łyżki wody dodać miód, gdy miód się rozpuści dodajemy imbir, czosnek olej i sos sojowy całość krótko gotujemy cały czas mieszając na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Po tym czasie formujemy najlepiej zwilżonymi dłońmi klopsiki o wielkości dużego orzecha włoskiego, wkładamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w jednej trzeciej szklanki wody i dodajemy do pulpetów całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.