Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy

Agnieszka
Zupy
25.01.2018 9:00
Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy

Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Kiedy potrzebujemy pomysłów na szybkie, zdrowe dania chętnie zaglądamy na bloga sióstr Hemsley, które mają sporo patentów na proste, sycące dania. Czerwona zupa z soczewicy to wyjątkowo tanie (około 8 zł za 4 porcje) i łatwe w przygotowaniu danie (tylko 4 proste kroki). Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Krok 2 Do tego samego rondla wsyp soczewicę, dodaj passatę, zamieszaj i zalej wodą – lustro wody powinno być ok. 3-4 centymetry powyżej soczewicy. Podoba nam się w nich to, że tak jak my, jedzą wszystko, tzn. nie poddają się modom na jakieś style odżywiania. Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut. Sprawdź również inne pomysły na pyszne zupy, na przykład aromatyczną pho. Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Po 5 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek (tak by posmażył się jeszcze chwilę – 3 minuty).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-czerwona-zupa-z-soczewicy/