Można także rozpuścić na patelni 2-2 łyżki masła i polać nim kopytka żeby się nie posklejały jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko np chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia. Przepis na: Kopytka Łącznie: 50 min Liczba porcji: 2-4 osób Składniki : 650 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu) 1 jajko 130 g mąki pszennej + do podsypywania sól, pieprz Jak zrobić kopytka? Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu). Przepis na kopytka Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm. Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na 1-2 minutki aż lekko przestygną. Myślę, że większość osób je gdzieś jadła, ale jestem bardzo ciekawa ile z Was je przygotowywało własnoręcznie… Jeszcze ciepłe ziemniaki od razu przepuszczamy przez praskę, ponieważ gdy będą zimne (całkowicie przestudzone) wtedy robią się twardsze i ciężej je podusić. Krok 2 W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Jeżeli jesteś totalnym amatorem tego pysznego dania, to polecam Ci wypróbować mój przepis na kopytka.