Marchewkowy torcik z serowym kremem

Julianna
Ciasta
03.07.2018 13:52
Marchewkowy torcik z serowym kremem

Czasem ciasto wyrasta z górką, wtedy ją odcinam i za pomocą foremek wykrawam z ciasta dekoracje na tort.krem:300g serka śmietankowego100g masła100ml śmietanki 30%3 łyżki cukrusok z połowy cytrynypolewa:50g czekolady (gorzkiej lub deserowej2 łyżki śmietanki 30%do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczydo dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Marchewkowy torcik z serowym kremem Składniki: ciasto:200g marchwi0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka1/3 szklanki oleju1 szklanka +1 łyżka mąki0,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szklanki siekanych orzechów włoskichskórka otarta z cytryny lub pomarańczyMarchew zetrzeć na drobnej tarce, jeśli jest bardzo soczysta, odcisnąć lekko. Ciasto przekroić na 2-3 blaty (jeśli pieczemy w tortownicy 22c - to na 2 blaty, 20cm - na 3).Każdy blat przełożyć kremem. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).Upieczone ciasto ostudzić, owinąć folią i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/06/marchewkowy-torcik-z-serowym-kremem.html