Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym.

Jolanta
Obiad
21.02.2020 7:45
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym.

Składniki 1 kg cynaderek wieprzowych, sól, pieprz do smaku, 1 duża cebula 2 średnie liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, majeranek, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego, pół szklanki śmietany 30%, 1 łyżka mąki pszennej Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym: Cynaderki kroimy na pół, wycinamy moczowody i żyłki, zalewamy zimną wodą na około godzinę, kilka razy odlewając i zmieniając wodę. Doprawiamy gulasz z nerek solą i pieprzem do smaku, dusimy cynaderki do miękkości, gdy sos zgęstnieje wlewamy słodką śmietanę , chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy podgotowane cynadry, obsypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość. Polecam też przepis na cynaderki wieprzowe w sosie pieczeniowym. Cynaderki to są nerki wołowe, cielęce lub jagnięce, a w tym przypadku wieprzowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, gdyż trzeba je dokładnie oczyścić, długo moczyć w wodzie i obgotować. Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Wodę odlewamy, cynaderki przepłukujemy na durszlaku. Wkładamy nerki do wrzącej wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/cynaderki-wieprzowe-sosie-smietanowym/