Faworki drożdżowe

Jolanta
Ciasta
20.02.2020 11:13
Faworki drożdżowe

Polecam też zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek: składniki na faworki drożdżowe : 250 g mąki, ½ szklanka mleka, 1 ½ łyżki cukru, 50 g masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka, 1 łyżka rumu, spirytusu może być ocet, olej do smażenia, cukier puder do posypania Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne faworki to przepis jest TUTAJ A przepisy na najlepsze pączki lub pączki z lukrem cynamonowym. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną mąką i wałkujemy na grubość około 5 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na paski o szerokości około 2,5 cm i długości około 10 cm. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przepisu na blogu nie ma, więc dodaję ten przepis, może się przyda w Tłusty Czwartek. Miałam już dzisiaj nic nie dodawać, ale przy okazji pieczenia pączków usmażyłam faworki drożdżowe. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Na środku każdego robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/faworki-drozdzowe-chrusciki-drozdzowe/