Składniki: 2 szklanki świeżego bobu 4 łyżki zimnej wody 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z cytryny Oliwa z oliwek Przyjęło się jednak, że humusem nazywa się każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, oliwy, soku z cytryny. Bób jest jedną z najpopularniejszych roślin strączkowych na Bliskim Wschodzie i w Afryce – z łatwością można kupić go na straganach. Opis Hummus z bobu: Hummus z bobu czyli kolejna pyszna odsłona słynnego ostatnio hummusu. Do naczynia blendera dodajemy obrany bób, pastę tahini, czosnek, sos z cytryny oraz szczyptę soli. Jednak hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, coraz częściej możemy znaleźć w internecie wiele wariacji na temat tego przepisu. Następnie dodajemy bób i gotujemy przez około 3 minuty i dopiero później dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Gotowy bób przekładamy do miski z zimną wodą. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy wegetariańskie.