Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki: ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być np. dorsz) mąka pszenna do obtoczenia ryby 5 łyżek oleju rzepakowego 200 g świeżego szpinaku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 250 ml śmietanki słodkiej 18% 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny malutka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Ja do wykonania tego dania użyłam filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się jej. Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. Przepis na rybę w sosie śmietanowym ze szpinakiem: Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.