Liczba porcji: około 650 g farszu Kaloryczność kcal: 180 w 100 g farszu Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 500 g pieczarek 100 g sera żółtego duża cebula - 160 g 300 g kapusty kiszonej łyżeczka cukru (do ugotowania kapusty) 6 łyżek oleju przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu Farsz do krokietów - super farsz z pieczarek i kapusty kiszonej - idealny do krokietów, naleśników oraz pierogów - jest tak pyszny, że można go jeść samego prosto z miski Farsz z kapusty i grzybów W pierwszej kolejności około 300 gramów kapusty kiszonej (bez zalewy) umieść w małym rondelku. Z podanej ilości składników otrzymasz około 650 gramów farszu z kapusty i pieczarek. Taki właśnie farsz bardzo często szykuję do zrobienia nadzienia naleśników, krokietów klasycznych oraz ziemniaczanych, czy też pierogów lub uszek. Pieczarki z cebulą podsmażaj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania kapusty: 25 minut Czas smażenia farszu: 40 minut Jak tylko kapusta się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj ją na małej mocy przez kolejne 25 minut. Do większej patelni wlej dwie łyżki oleju roślinnego (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Gotowy farsz można wykorzystać do krokietów, naleśników, pierogów, czy też uszek. Jaki jest Twój ulubiony farsz z użyciem kapusty kiszonej? Gdy kapusta nie będzie już parząca, odciśnij ją bardzo dokładnie z resztek wody i poszatkuj nożem. Podsmażaj ją dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. To mój uniwersalny farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Na patelni z nagrzanym olejem umieść poszatkowaną cebulę. Dołóż też przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu. Do farszu można też dać szczyptę papryczki chili lub łyżeczkę oregano lub majeranku. Po 20 minutach podsmażania woda z pieczarek powinna całkowicie odparować. Do przestudzonego farszu dodaj około 100 gramów (można i więcej) ulubionego tartego sera żółtego. Na Święta często szykuję taki farsz do pierogów.