Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami

Magdalena

Przekąski

15.02.2020 18:09

Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami

Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek 150 g sera w plasterkach – u mnie Gouda MSM Mońki 150 g 150 g 1/4 żółtek papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko większa szczypta soli 2 łyżeczki cukru Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Na każdy nakładamy farsz, zostawiając wolne brzegi, po czym składamy brzegi (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskamy/zlepiamy na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem do dołu, starczy przetoczyć nasz wałek). Na koniec dodajemy pokrojony w większą kostkę ser i drobno pokrojony por, mieszamy składniki. Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe paszteciki z serem, papryką i pieczarkami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny). Cebulę obieramy i w kroimy, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Nie trzeba się bawić w tarcie na tarce. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. W tym czasie przygotowujemy farsz do naszych drożdżowych pasztecików. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę papryki (żółtą i czerwoną). Ma on być wyczuwalny w farszu, poza tym z łatwością go pokroicie. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, mieszamy. Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu lub podgrzać przed podaniem w piekarniku. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/paszteciki-z-serem-papryka-i-pieczarkami/