Liczba porcji: 37 pączków średnicy 4 cm Kaloryczność kcal: 50 w 1 pączku Dieta: wegetariańska Składniki na mini pączki małe opakowanie serka ricotta - 250 g 4 małe lub 3 duże jajka - 190 g 4 łyżki cukru waniliowego - około 50 g 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia po szczypcie soli i sody oczyszczonej Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy do odcedzania tłuszczu. Z podanej ilości składników otrzymasz około 37 mini pączków o średnicy około 4 cm po usmażeniu. Jeśli pączek jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Jeśli pączki smażą się długo a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe) Takie są właśnie mini pączki z ricotty , które polecam smażyć nie tylko na Tłusty Czwartek. Składniki dodatkowe 500 ml oleju do smażenia cukier puder do oprószenia po usmażeniu Pączki z ricottą Mini pączki z ricotty w trakcie smażenia jeszcze sporo urosną. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia mini pączków z ricottą. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Pączki z ricotty przepis Do misy miksera wbij cztery mniejsze lub trzy duże jajka. Wówczas pączki w czasie smażenia same zaczną się zaokrąglać (podczas wyrastania we wrzącym tłuszczu). Lekko przestudzone pączki z ricotty obtoczyłam lekko mieszanką drobnego cukru waniliowego i cukru pudru. Dodając pączki na tłuszcz staraj się utrzymać temperaturę 170-175 stopni. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Na jedną łyżeczkę nakładasz ciasto a drugą łyżeczką zdejmujesz je bezpośrednio na olej. Pączki nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta rzucony do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Obok garnka połóż ręczniki papierowe, mały spodek z odrobiną oleju oraz cedzak do łowienia pączków.