Napoleonka z winogronami

Ewa
Ciasta
15.02.2020 17:50
Napoleonka z winogronami

Jak dla mnie najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu, gdy ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;) Polecam. około 400 g ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła 250 g jasnych, bezpestkowych winogron Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do zrumienienia). Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Z mleka odmierzamy 2/3 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/02/15/napoleonka-z-winogronami/