250 g białego półtłustego sera 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego szczypta cynamonu Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez praskę do większej miski. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu. Za pomocą radełka (lub po prostu nożem) wykrawamy prostokąty tej samej wielkości (mniej więcej 8x10cm lub 10x12cm). Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy z naciętymi częściami, lekko je dociskając do brzegów. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej.