Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku

Martyna

Desery

11.02.2020 20:23

Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku

Składniki na 4 duże (lub 8 małych) słoiczki: – 500ml mleka – 300-400g kajmaku w puszce – 150g pełnoziarnistych herbatników bez cukru – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej – 1 jajko – 1 laska wanilii – 30g czekolady deserowej – 20g mąki ziemniaczanej – 20g erytrolu BUDYŃ: Wydrążamy ziarenka z laski wanilii. Przygotowując go w słoiczkach, bez problemu możemy zabrać go ze sobą do pracy czy szkoły, bez stresu, że będzie z niego jedna wielka ciapa (jak to bywa w przypadku ciasta 3 BIT). Tłusty czwartek i Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc może zamiast pączków, faworków lub słodkich, walentynkowych deserów zróbmy sobie deser w słoiczku na wypasie? Słoiczki napełniamy kolejno: rozdrobnionymi herbatnikami, kajmakiem, ponownie rozdrobnionymi herbatnikami, budyniem, herbatnikami, bitą śmietaną i posypujemy posiekaną czekoladą. Deser jest niezwykle prosty, zabójczo pyszny i bardzo przypomina batonik 3 BIT, którego można kupić w sklepach. 400 ml mleka zagotowujemy z erytrolem, ziarenkami wanilii i wydrążoną laską. Inspiracją do jego przygotowania było ciasto 3 BIT na herbatniczkach, które chyba wszyscy znają. Kajmak łączymy z przegotowaną wodą (60-100ml), by uzyskać bardziej płynną konsystencję.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/deser-3-bit-w-sloiczku/