Drożdżówka z makiem i kruszonką

Ciasta
11.02.2020 10:02
Drożdżówka z makiem i kruszonką

mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Tym razem zrobiłam z masą z puszki, ponieważ zalegała mi w szafce i chciałam ją wykorzystać. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Na koniec, dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Tak przygotowaną masę makową, wykładać łyżką na ciasto, robiąc kleksy. powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Składniki na kruszonkę, włożyć do miseczki, palcami zagnieść, żeby powstała kruszonka. Białko które nam zostało, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/02/drozdzowka-z-makiem-i-kruszonka.html