Pizzerinki

Ewa
Przekąski
09.02.2020 18:42
Pizzerinki

Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo każdy dostaje swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Uwagi: Jeśli zauważyliście u siebie, że w trakcie zapiekania ser zbyt mocno się przypieka, można następnym razem najpierw wstępnie podpiec pizzrinki, a po około 10 minutach posypać je serem i zapiekać dalej. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Fajnie się sprawdza w sytuacji, gdy każdy z domowników lubi na pizzy inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2020/02/09/pizzerinki/