Składniki: 1-2 pęta kiełbasy u mnie surowej polskiej, ale może być zwyczajna, czy śląska mała cebula po ½ kolorowej papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i ostrej papryki u mnie łyżeka mieszanki przypraw do qusadilla (kumin, papryka, cebula, pomidory, pieprz, chili, czosnek oregano) lub pół łyżeczki mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego, nie mylić z kminkiem! ) 3 jajka sól i pieprz do smaku łyżka oleju rzepakowego do smażenia Jak przygotować Jajka sadzone z kiełbasą i papryką. Często wydaje mi się, że coś sama wymyśliłam , a potem okazuje się że żaden ze mnie kulinarny Einstein bo np. taka szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka tylko mam instynkt do gotowania. Jajka z kiełbasą i papryką jadam można powiedzieć od zawsze, a że to danie w nomenklaturze kulinarnej nazywa się Szakszuka to wiem od około 10 lat! Do mojej polskiej szakszuki dodałam kiedyś kumin, bo mi się wydawało, że idealnie tutaj pasuje, a potem wyczytałam, że kumin MUSI być dodany, gdyż nadaje orientalnego smaku tej potrawie. Jednak tyle lat dodawałam do mojej polskiej szakszuki tylko sól, pieprz i ostrą i słodką paprykę, że danie daje sobie radę również bez niego, najważniejsze są nasze upodobania smakowe . To danie robię z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. Mimo, że Szakszuka ma takie skromne i niepozorne składniki to idealnie wygląda po przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako szybki obiad lub ciepła kolacja. Szakszuka z kiełbasą i papryką to moja propozycja na obiad, gdyż jestem fanką jajecznych dań. Można wykorzystać duże pomidory, ale trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. W składnikach robimy 3 wgłębienia i wbijamy w nie jajka.