Przepis na Kopytka z boczkiem i groszkiem: Składniki na kopytka (2 porcje): 5 dużych ziemniaków 3/4 szklanki maki pszennej + płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do gotowania 1 Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową na patelnię z delikatnie podsmażonym pokrojonym drobno boczkiem. czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody kawałek boczku wędzonego 1/2 szklanki mrożonego groszku parmezan Przygotowanie: Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Tam znalazłam programy kulinarne i włączyłam pierwszy lepszy odcinek z Gordonem Ramsay’em z pomysłami na szybki obiad. Postanowiłam przygotować podobne, ale bazujące na moich pysznych kopytkach ale wyglądających jak gnocchi Gordona, podsmażane kopytka zrobiłam z dziurką. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1,5 cm w każdym robimy dziurkę palcem lub końcówką od drewnianej łyżki.