Boeuf Strogonow – klasyczny przepis

Karol
Obiad
07.02.2020 9:52
Boeuf Strogonow – klasyczny przepis

Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boeuf Strogonow wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 700 g wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa) 300 g pieczarek 1 duża cebula 3 ogórki kiszone (niewielkie) 500 ml bulionu wołowego 1 kieliszek wina białego wytrawnego 1/2 szklanki śmietany (30%) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej lub masło klarowane ( do smażenia) Kopałem w przepisach oryginalnych i się doszukałem, że danie to nie miało w wersji pierwotnej ani pieczarek, ani ogórka kiszonego w składzie. Zamiast ogórków dodawany był sok z cytryny, a grzyby dodawane były symbolicznie na zasadzie dwa grzyby w barszcz i też nie zawsze. W każdym razie, na osobnej patelni podsmażyłem na maśle i wrzuciłem do mięsa. Dodawanie do niego świeżej papryki jednak uważam, za policzek wymierzony w stronę twórcy i zmienia to zasadniczo smak i charakter dania – jej zwyczajnie ma nie być i kropka. Teraz problem z pieczarkami bo je trzeba podsmażyć osobno i dodać, może dlatego właśnie ich w oryginale nie było. Śmietanę wymieszałem z mąką, dodałem do niej linka łyżek bulionu z garnka i po dokładnym wymieszaniu wlałem do potrawy. Te elementy doszły do przepisu dużo później i w wersjach podawanych na stołach europejskich. Na tym samym tłuszczu partiami podsmażyłem tez mięso, tak by się lekko przyrumieniło i zamknęło. Niezwykle często gości na imprezach typu wesela, podawane koło północy, ma stanowić syty i kaloryczny podkład pod zakrapiany wieczór. Cebulę przesmażyłem w garnku do zeszklenia i wyjąłem na bok. I chyba swoje zadanie spełnia, bo niejednego postawił na nogi i dodał energii. Moja wersja trochę mniej oryginalna bo z ogórkiem, ale bliska wersji podstawowej, wygląda tak Podaje się go zazwyczaj z ryżem lub pieczywem, ja jednak Was zaskoczę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/boeuf-strogonow-klasyczny-przepis/