Składniki kurczak, cały (bez piersi, wykorzystuję je do innego dania) włoszczyzna, 1 pęczek natka, 1 pęczek lubczyk, 2-3 listki lub magi ziele angielskie, 5-6 kulek liść laurowy, 4-5 listków pieprz czarny, ok 10 kulek imbir korzeń, 5-6 plastrów cebula, 1 szt. sól, pieprz ulubiony makaron (ugotowany wg wskazówek na opakowaniu) Zdrowotne działanie imbiru jest ogólnie znane, m. in. wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, dla kobiet w ciąży jest skutecznym środkiem redukującym mdłości, obniża poziom cukru we krwi, zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny kulki i solimy ok 1 łyżki. Po tym czasie odszumiamy wywar zbierając łyżką z powierzchni wszystkie pływające elementy, żeby wywar był przejrzysty. Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw używanych w kuchni chińskiej. Pod koniec gotowania wrzucamy lubczyk, plastry imbiru i gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉