Tagliatelle z tuńczykiem

Magdalena
Makarony
05.02.2020 9:15
Tagliatelle z tuńczykiem

Składniki makaron tagliatelle, 200 g tuńczyk w oleju, 185 g pomidory krojone w puszce, 400 g (lub świeże) cebula, 1 szt czosnek, 1-2 ząbki natka pietruszki przecier pomidorowy, 2 łyzeczki olej do smażenia sól, pieprz bazylia, (świeża lub suszona) ser tarty (parmezan, mozzarella lub inny ulubiony), do posypania Wykonanie Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu. Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio w 1487 roku. 16 kwietnia 1972 r. Confraternita del Tortellino i l’Accademia Italiana della Cucina złożyły w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Grubość nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm. Klasyczny przepis mówi, że tagliatelle powinno się podawać z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu. Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek. Buon appetito 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Smakuje wyśmienicie z sosem pomidorowym w towarzystwie prostych dodatków np. tuńczyka. Wrzucamy pomidory z puszki (lub świeże pokrojone w kostkę) Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy lekko się zeszkli dorzucamy drobno pokrojony czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/tagliatelle-z-tunczykiem/