Bita śmietana: mleczko kokosowe z puszki, która spędziła noc w lodówce – tylko stała część, 2 łyżki chia, 2 łyżki jasnego syropu z agawy Mus truskawkowy: 250 g mrożonych truskawek, 2 łyżeczki agaru, 2 szklanki soku jabłkowego 100% bez cukru Przygotowanie: Czekoladowy biszkopt:Aquafabę ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Składniki Biszkopt: 180 ml zimnej aquafaby – woda po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa z puszki z ciecierzycą, 100 g zmielonego na pył cukru kokosowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 180 g mąki orkiszowej tortowej, 2 łyżki kakao lub korabu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Tym przepisem rozpoczęłam moją współpracę z Magazynem Bezbolesne Osuwanie Cukru z Diety Jeszcze w tym miesiącu możecie pobrać za darmo magazyn – jest w nim moc przepisów, porad kulinarnych oraz zdrowotnych. A jeśli szukasz jeszcze innych przepisów bez jajek to zerknij poniżej: Bezy z aquafaby – bez białek Ciastka z ciecierzycy Karmelowe ciastka Korzenne muffinki Bezglutenowa szarlotka Bita śmietana: Z dobrze schłodzonej puszki z mleczkiem kokosowym wyciągamy tylko stałą cześć – śmietankę kokosową. Z tych produktów powstała cudowna baza, która zachwyci każdego – i piszę to z całą odpowiedzialnością 🙂 Zapraszam też do pobrania bezpłatnego E-booka z przepisami na przekąski ze słodyczy 🙂 (Odwiedzono 2 368 razy, 1 wizyt dzisiaj) Jedni z nas świadomie rezygnują z nabiału, czy jajek, a inni są do tego zmuszeni. Wykonałam go z aquafaby – którą masz w kuchni, a jeszcze tego nie wiesz, mleczka kokosowego i owoców. Dlatego co jakiś czas na blogu pojawiają się przepisy na słodycze bez jajek, glutenu czy nabiału. Miksujemy ją z syropem z agawy. Dziś zapraszam na tort owocowy dla alergika (bez jajek, śmietany i masła), ale też wegan i amatorów nowych smaków. Tak przygotowane ciasto można jeszcze ozdobić czekoladową polewą – kilka kostek gorzkiej czekolady ropusza się w mleczku kokosowym, studzi i polewa torcik.