Pączki z nadzieniem wieloowocowym

Magdalena
Desery
04.02.2020 12:00
Pączki z nadzieniem wieloowocowym

Jeśli szukacie przepisu na ekspresowe mini pączki polecam Wam: Przygotowanie: Składniki na pączki: 500 g mąki pszennej (około 3 szklanki) 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka średnich jaj 3 pełne łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 50 g masła szczypta soli 2 łyżki spirytusu (można pominąć, dodatek ten sprawia, że pączki mniej chłoną tłuszcz) 1 litr oleju do smażenia pączków (można też smażyć na smalcu) Pączki z nadzieniem wieloowocowym Dziś zapraszam Was na pyszne pączki z nadzieniem wielokwiatowym. Ja raz nadziewam pączki po pieczeniu, a raz robię to przed (na zdjęciu pączki z dwóch partii i tych nadzianych przed i po). Wówczas nasz placek rozwałkowujemy na około 1 cm grubości wycinamy krążki i na połowę z nich nakładamy nadzienie. Takie pączki możecie też z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na studia. Niedługo podzielę się z Wami też innym przepisem na pączki. Tym czasem zapraszam Was na pyszne, puszyste pączki z nadzieniem wieloowocowym. Miseczkę z mieszanką odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut (zaczyn powinien urosnąć/spienić się). Pozostałe składniki: nadzienie wieloowocowe – u mnie Lauretta Przygotowanie – pączki z nadzieniem wieloowocowym: Najpierw wykonujemy zaczyn ze świeżych drożdży. Pączki z tego przepisu przygotowujemy na samych żółtkach. Idealne na Tłusty Czwartek, idealne od tak, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dodajemy też spirytus (można pominąć, ale ten dodatek sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu, dodatek alkoholu jest niewyczuwalny). Do nadziewania można użyć np. rękawa cukierniczego z długą tylką, ja mam urządzenie do ciastek z różnymi końcówkami. Tak przygotowane pączki układamy pod ściereczką i ostawiamy na 30 minut. Pączki smażymy z obu stron po około 2-3 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą (ja mam specjalną miskę z pokrywką do ciast drożdżowych). 25 g drożdży wymieszaj z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Polecam Wam ten prosty przepis na domowe pączki. Na średnim ogniu ustawiamy garnek z olejem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h w ciepłe miejsce. Gdy pączki przestygną można je nadziać (lub zrobić to wcześniej, patrz uwaga wyżej). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i wycinamy krążki (np. foremką). Spokojnie można pączki nadziać od boku, to nie ma znaczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/paczki-z-nadzieniem-wieloowocowym/