Składniki: 250 g batatów (2 średniej wielkości) 150 g marchwi (3 średniej wielkości) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta suszonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki suszonej, ostrej papryki 1 łyżka oleju Dodatki: jogurt kokosowy grzanki czosnkowe świeża kolendra świeżo mielone płatki chili Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podawać z jogurtem, grzankami czosnkowymi, świeżo posiekanymi płatkami chili i kolendrą. Smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Z przepisu uzyskacie ponad 1 litr gęstej zupy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.