Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki: - 500 g makaronu - 2 cebule - 500 g pieczarek - 400 g szynki wędzonej - 150 żółtego sera - 3 jajka - 330 ml śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie - dodatkowo: olej do smażenia Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem. - Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. - Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami? - Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut. - Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody.