Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej

Aleksandra
Desery
30.01.2020 10:20
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej

15 PĄCZKÓW) 800 g mąki pszennej (typ 450 albo 650) 8 g suchych drożdży (ok. 25g świeżych) 5 żółtek 5 łyżeczek cukru 100 g masła (pół kostki) 1/2 litra mleka (można trochę mniej) 1 l oleju ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 15 PĄCZKÓW) 800 g mąki pszennej (typ 450 albo 650) 8 g suchych drożdży (ok. 25g świeżych) 5 żółtek 5 łyżeczek cukru 100 g masła (pół kostki) 1/2 litra mleka (można trochę mniej) 1 l oleju ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp. Przepis na pączki nie tylko przyda się na Tłusty Czwartek – czasem ma się ochotę zjeść puszyste pączki na specjalną okazję bądź o tak o. 🙂 Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki wkładaj wyrośniętą stroną w dół i smaż ok. 2 minut z jednej strony. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki wkładaj wyrośniętą stroną w dół i smaż ok. 2 minut z jednej strony. Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto. Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto. 7 Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. 7 Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka. 5 SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. 5 SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł. Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł. Przepis na pączki domowe – smażone i pieczone SkładnikiPrzygotowanie Pączki smażone W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Rozwałkuj i szklanką odbij kulki na pączki, następnie rękami wyrób kulisty kształt. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Rozwałkuj i szklanką odbij kulki na pączki, następnie rękami wyrób kulisty kształt. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. 🙂 Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. NADZIENIE SPOSÓB 2: Wyłóż nadzienie na środek krążka, zbierz rogi do środka i rękami wyrób kolisty kształt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/przepis-na-paczki-smazone-i-pieczone/