🙂 Składniki na 3-5 porcji: – 250g makaronu typu kolanka (bezglutenowy makaron pipette Incola) – 2 średnie marchewki – 125ml bulionu warzywnego (125ml wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) – 65g nerkowców (lub masła z nerkowców) – 25g płatków drożdżowych – 1/2 łyżki margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki czosnku suszonego – 1/4 łyżeczki papryki wędzonej – 1/4 łyżeczki cebuli suszonej – pieprz Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany z ugotowanym makaronem o niesamowitej kremowej konsystencji lub w formie zapiekanej, a czasami oprócz sera stosuje się też różne dodatki. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na gładki sos. to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut do namoczenia.