Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE) 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan masło (do smażenia) Dodatki: porzeczki, dżem wiśniowy, miód, płatki kokosowe i inne, ulubione dodatki (najlepiej kwaśne, dla kontrastu) Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Całkowity czas15 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE) 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan masło (do smażenia) Dodatki: porzeczki, dżem wiśniowy, miód, płatki kokosowe i inne, ulubione dodatki (najlepiej kwaśne, dla kontrastu) A jak macie ochotę na inne fit przepisy, polecam Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał oraz Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese. 2 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. 2 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. 3 Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste. 3 Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste. Jako że placuszki same w sobie wyszły słodkie – dzięki bananowi – rekomenduję aby podawać je z bardziej kwaśnymi dodatkami, tj. dżemem czy owocami. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale smakują tak samo dobrze z typowo polskimi dodatkami: dżemem, owocami, orzeszkami czy miodem. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę.