Jajka po turecku – składniki na dwie porcje: 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego duży ząbek czosnku sól i pieprz 3 łyżki masła papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka (można dodać szczyptę chili) kilka gałązek natki pietruszki 500 ml wody połączonej z dwiema łyżkami octu 10%. Jajka po turecku, czyli tak zwane Ciblir, to nic innego jak jajka w koszulkach ułożone na kołderce z gęstego czosnkowego jogurtu, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Na kołderce z jogurtu ułożyć jajko, polać całość masłem i posypać natką pietruszki. W tym czasie na pełni rozgrzać masło, dołożyć do niego paprykę w proszku i połączyć. Jajka po turecku – wykonanie: Ząbek czosnku obrać i bardzo drobno go posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Jogurt wyłożyć na dwa talerzyki (rozsmarować go na nich). Jajka po turecku podawać od razu, najlepiej z gorącymi grzankami.