Tiramisu z piernikami - świąteczna odsłona włoskiego klasyku.

Kasia
Ciasta
18.12.2018 14:57
Tiramisu z piernikami  - świąteczna odsłona włoskiego klasyku.

Tiramisu z piernikami Foremka 25 cm Tiramisu z piernikami – składniki: 500 g czystych pierników bez polewy, lukru itp. 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona) 500 g serka mascarpone (schłodzony) 1 łyżka Inki Klasycznej zalana 500 ml wrzątku skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Tiramisu z piernikami – wykonanie: Trzy pierniki zmielić na pył. W tortownicy układać kolejno: połowa pierników, połowa kremu, druga połowa pierników, druga połowa kremu i na koniec posypać zmielonymi piernikami. Nie wiem, czy będę w stanie wrócić do tiramisu z biszkoptami, bo ta wersja moi mili, jest po prostu przepyszna! Jeżeli pieczesz piernik staropolski, czy jeszcze coś innego piernikopodobnego, a zostają Ci skrawki po formowaniu np. tortu, czy upieczona pozostałość po pierniczkach – to tutaj możesz je wykorzystać. Nie tylko gotowe pierniczki się nadadzą (chociaż na takie podaję przepis), ale i różne niewykorzystane resztki. Tiramisu z piernikami to moja kolejna propozycja na nadchodzące święta. Deser wzbogaciłam w smaki świąteczne – czyli zamiast biszkoptów użyłam pierniczki, a do kremu dodałam skórę pomarańczową. Sądzę, że nie raz, a i nie dwa, umili mi popołudnie z filiżanką ulubionej Inki. Pozostałe namoczyć w kawie Ince dość mocno, by były bardzo mokre, ale by się nie rozpadły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/12/tiramisu-z-piernikami.html