Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): - 50 g świeżych drożdży - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 100 g masła - 2 jajka - 50 g cukru - 1/2 łyżeczki soli - łyżka wódki lub spirytusu - olejek waniliowy (opcjonalnie) Smażymy je na niewielkim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, następnie przewracamy na drugą i smażymy jeszcze 5 minut. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olejek waniliowy, wódkę, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują jak świeże. Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.