Faszerowane bakłażany risottem z pomidorami, papryką i cebulą (bez mięsa)

Ana
Obiad
08.09.2015 16:51
Faszerowane bakłażany risottem z pomidorami, papryką i cebulą (bez mięsa)
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- 2 większe bakłażany,

- 1-1,5 szklanki ryżu do risotto,

- 1 papryka czerwona (mniejsza),

- 1 żółta papryka (mniejsza),

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

- 1 łyżka miodu (wielokwiatowego),

- 1 cebula czerwona,

- 1-2 ząbki czosnku,

- natka pietruszki,

- ser np. Cheddar ok. 75 g (do posypania),

- 1-1,5 litra bulionu,

- sól, pieprz,

- ok. 250 ml przecieru pomidorowego (ze świeżych pomidorów bądź ze sklepu),

- ok.1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (do smaku),

- przyprawy: sól, pieprz (do smaku).

Przepis

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę uważając, aby nie przeciąć bakłażanów na wylot. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Następnie łyżką delikatnie wyjmujemy środek z pesteczkami. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 3 min. Dorzucamy czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy risotto, polewamy winem. Czekamy chwilę, aby wino się wchłonęło. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, przyprawy. Następnie dodajemy bulion, co jakiś czas mieszając, dolewając ponownie gdy się wchłonie. Risotto dusimy ok. 30 min do miękkości. Bakłażany napełniamy ryżem z warzywami, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 min. (do miękkości). Górę możemy przykryć folią lub papierem do pieczenia, aby ryż za bardzo nie wyschnął. Ser trzemy na większych oczkach. Natkę pietruszki szatkujemy. Pod koniec pieczenia posypujemy bakłażany serem. Zapiekamy chwilę (do stopienia sera). Podajemy z natką pietruszki.