Cappuccino pieczarkowe

Krzysztof
Zupy
07.07.2014 7:00
Cappuccino pieczarkowe

Przepis

SKŁADNIKI:

pieczarki 750 g

masło 2 łyżki

sól morska młynek ok 1/2 łyżeczki

pieprz czarny mielony ok 1/2 łyżeczki

*bulion grzybowy 1 l

śmietana do zup i sosów 150 ml

pietruszka suszona 1 płaska łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki. Następnie pokroić w większe kawałki, u mnie na ćwiartki. W garnku rozpuścić masło, przełożyć pieczarki i podsmażyć. Dodać sól morską oraz pieprz czarny mielony. Używam młynka ale na oko będzie to około 1/2 płaskiej łyżeczki. Następnie dodać pietruszkę suszoną. Całość wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać. * Bulion warzywny najlepiej użyć domowego, ja niestety nie miałam więc użyłam kostki grzybowej, rozpuszczonej w 1 l wrzącej wody. Bulionem zalać pieczarki zmniejszyć ogień i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie zblendować. Śmietanę przelać do wysokiego pojemnika i ubić, nie na sztywno ale tak aby powstała pianka. Następnie dodać do niej 2-3 łyżki zblendowanej zupy i ponownie lekko ubić. Krem pieczarkowy przelewać do szklanek lub miseczek. Na wierzch wlać mniejsza porcję śmietany. Smacznego:)