Pasta z pieczonego czosnku

Łukasz
Śniadania
24.01.2020 8:09
Pasta z pieczonego czosnku

SKŁADNIKI 8 dużych główek czosnku 50 ml oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta kuminu duża szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka czarnuszki sól do smaku PRZYGOTOWANIE Główki czosnku obierz z wierzchniej warstwy, nie rozdzielając ząbków. Pasta z pieczonego czosnku podana na kromce żytniego chleba z odrobiną czarnuszki smakuje tak obłędnie, że żadne słowa tego nie oddadzą i tego połączenia po prostu trzeba samemu spróbować. Pasta z pieczonego czosnku zdecydowanie lubi się z czarnuszką i to jest składnik, z którego bym nie rezygnował. Umieść je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze pokrytej folią aluminiową, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut, aż ząbki staną się miękkie w środku. Za pierwszym razem przygotowałem ją z oliwą z oliwek, ale przy kolejnych próbach spróbowałem również inne połączenia. W moich kolejnych planach jest przygotowanie tego smarowidła na bazie oleju z czarnuszki. Wlej sok z cytryny, połącz z czosnkiem, a następnie powoli wlewaj oliwę, cały czas energicznie mieszając. Główki czosnku upiekłem w piekarniku do miękkości, czekając, aż nabiorą słodyczy i brązowej barwy, a następnie rozgniotłem je z oliwą i przyprawami. Testując ostatnio różne sposoby na wykorzystanie czarnego czosnku, wpadłem na pomysł, żeby przygotować nieco uproszczoną i znacznie przyspieszoną jego wersję samodzielnie. 😉 Pasta z pieczonego czosnku Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.0 /5 ( 2 zagłosowano )

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/01/pasta-z-pieczonego-czosnku.html